Naslovna Društvo Niš dobija spomenik oslobodiocima u Drugom svetskom ratu

Niš dobija spomenik oslobodiocima u Drugom svetskom ratu

0
PODELI

U Nišu će uskoro biti podignut spomenik oslobodiocima u Drugom svetskom ratu. Ovu odluku jednoglasno su doneli odbornici Skupštine Grada na svečanoj sednici održanoj povodom 70 godina od oslobođenja Niša od fašista. Incijativu je podneo predsednik gradskog parlamenta prof. dr Mile Ilić jer u gradu ne postoji spomen obeležje posvećeno ovim junacima.

Uz intoniranje himne i prisustvo mnogobrojnih zvanica svečano je obeleženo 7 decenija od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić tim povodom je rekao da nije dovoljno da se samo 14. oktobra sećamo ovog važnog istorijskog događaja, pa je predložio inicjativu da se podigne trajno spomen obeležje u znak sećanja na junake koji su izgubili život u ovom ratu. Ovaj spomenik će, kaže Ilić, predstavljati simbol borbe za slobodu, ali i potrebu da negujemo najuzvišenije civilizacijske vrednosti na osnovama antifašizma.

Dalje aktivnosti oko podizanja spomenika biće poverene Odboru za obeležavanje 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu koji je i zvanični predlagač ove odluke.

Predsednik Ilić očekuje od Odbora da nadležnim službama uskoro dostavi dinamički plan daljih aktivnosti posle čega će biti definisani i rokovi za završetak gradnje i postavljanje ovog spomenika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde