Naslovna Sve vesti Niš Održana debata ”Položaj nacionalnih manjina i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina”

Održana debata ”Položaj nacionalnih manjina i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina”

0
PODELI

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, prof. Vitomir Mihajlović, učestvovao je u sredu, 08. oktobra 2014. godine u debati na temu ”Položaj nacionalnih manjina i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina”, koja je održana u sali Narodne banke Srbije, u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju i Fridrih Ebert Fondacije, u okviru projekta Demokratski politički forum.

Učešće u diskusiji, uzeli su: Dragoljub Mićunović- predstavnik UO Centra za demokratiju, Meho Omerović- predsednik odbora za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Popov – iz Centra za regionalizam, Goran Bašić iz Mreže za interkulturalnost i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ovom prilikom je rečeno da je uvažavanje prava manjina jedan od pokazatelja demokratičnosti društva i način da se uvaže razlike i dodatno obogati kultura svih nacija koje žive u Srbiji. Razmartajući položaj i nadležnosti nacionalnih saveta u Republici Srbiji, zaključeno je da država zakonima mora jasno definisati nadležnosti nacionalnih saveta.

Predsednik Mihajlović je ovom prilikom govorio o položaju romske nacionalne manjine i ulozi Nacionalnog saveta. Osnovni zaključak debate je da Republika Srbija ima dobre zakone, ali da se u oni praksi ne primenjuju.

Dragoljub Mićunović, predsednik UO Centra za demokratiju, naglasio je da je država malo učinila po pitanju borbe protiv diskriminacije prema Romima, koja je i dalje izražena u gotovo svim oblastima života Roma , da država mora da čuje Rome i da se više angažuje na rešavanju njihovih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde