Naslovna Društvo Mozaici na Gradskom polju uskoro u turističkoj ponudi

Mozaici na Gradskom polju uskoro u turističkoj ponudi

0
PODELI

Važno arheološko blago, nepravedno zanemareno, Niš ima i na Gradkom polju, gde je pod zemljom raskošna carska palata, prema nekim mišljenjima, možda i značajnija od one koja je otkrivena na Medijani. To za Nišku televiziju potvrđuje i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, čiji su saradnici, posle 20 godina od konzerviranja, proverili u kakvom su stanju mozaici iz III i IV veka na ovom mestu. Direktorka tvrdi da je blago odlično očuvano i da mu se već za dve godine smeši velika turistička prezentacija. 

Mozaici iz carske palate sagrađene u III ili IV veku na Gradskom polju u odličnom su stanju, rekla je za Nišku televiziju direktorka Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Elena Vasić Petrović. Mozaici su otkriveni posle 20 godina čuvanja a deo su osmougaone prostorije koja je simbol carskih dvorova iz tog vremena.

Izrada I dekoracija carske palate dosta govori o standardu ljudi koji su živeli u njoj. Prema mišljenju stručnjaka, ova palata je luksuznija od one na Medijani, jer su mozaici finije izrade. A o tome koliko su tadašnje palate bile raskošne govori podatak da je u njima postojalo i podno i zidno grejanje.

Ovo ogromno kulturno I turističko blago koje Niš ima će za koju godinu biti sređeno i zaštićeno, te će svi, koji to budu želeli, moći da vide raskoš i lepotu ove carske palate, koja je, kako kažu stručnjaci, verovatno bila dom Cara Konstantina.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde