Naslovna Društvo ZAVRŠENI Susreti prijateljstva 2014 u Nišu

ZAVRŠENI Susreti prijateljstva 2014 u Nišu

0
PODELI

Tradicionalna manifestacija “Susreti prijateljstva-Radost Evrope 2014”, koju već sedam godina uspešno organizuje Crkveno-igrački ansambl “Branko”, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina dr Jovana i pokroviteljstvo Gradske opštine Palilula, obradovala je mališane i njihove roditelje u Nišu.

Mali izvođači iz Francuske, Makedonije i Srbije, na sceni Svetosaskog doma, svojim nastupom obeležili su prijateljstvo. Spojili su ih pesma, igra i ples. “Ako nebudete deca, nećete ući u carsko nebesko”, ovim rečima je izaslanik, niškog vladike dr Jovana Purića, Branko Cincarević, poželeo dobrodošlicu učesnicima “Susreta prijateljstva”. A Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, koja je već sedam godina pokrovitelj susreta dece, pozdravio je male izvođače i organizatore programa i otvorio ovogodišnju manifestaciju. “Večeras se radujemo deci, dajemo podršku njihovom razvoju i stvaralaštvu. Zahvaljujući ansamblu “Branko”, delić najstarije i najveće međunarodne dečje manifestacije u Srbiji – “Radost Evrope” i ove godine smo podarili deci našeg grada – istakao je predsednik Džunić. Među ovogodišnjim gostima Susreta dece u Nišu, bila je i gospođa Donka Spiček, jedan od osnivača festivala “Radost Evrope” u Beogradu, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, Atanas Krstin, generalni konzul Bugarske u Nišu.

Posle spektakularnog koncerta u beogradskom Sava centru, mališane iz Francuske i Makedonije, Grada Beograda ugostile su porodice dece iz Crkveno igračkog ansambla Branko, koji već deseti put učestvuje na manifestaciji “Radost Evrope”. Priređen je i prijem u Gradskoj opštini Palilula. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, koja je pre sedam godina iz Beograda došla u Niš, učesnici programa se međusobno upoznaju stiču nova prijateljstva. Proteklih sedam godina, na sceni u Nišu nastupilo je više od 800 mališana iz svih Evropskih zemalja i Republike Kine, izjavio je Miljko Petrović, umetnički rukovodilac ansambla “Branko”. Gošće iz Makedonije, Tatjana Gogoska, iz Dečijeg kretaivnog centra “Zvezda” i Violeta Bajram organizator Festivala dečje pesme “Zlatno Slavejče” iz Skoplja, zadovoljne su što je njihov ansambl nakon Beograda došao u Niš i što su kroz ovu manifestaciju deca stekla puno novih prijatelja. Stefani Vujo, rukovodilac hora Centra “Perpetummobile” iz grada: Le Puy en Velay sa mališanima iz Francuske prvi put je na susretima prijateljstva. Ovim povodom u program nastupa grupe uvrstili su i obradu pesme “Niška banja”, što je publika u Svetosavskom domu pozdravila burnim aplauzom. Kreativnost i stvaralaštvo dece Niša predstavili su mališani hora osnovne škole “Ratko Vukičević”, recitator Teodora Janković iz osnovne škole “Car Konstantin”, finalisti “Majske pesme” Dečijeg kulturnog centra u Nišu i ansambl “Branko”. Voditelj programa bio je dečiji pesnik Vlasta Cenić

Manifestacija “Radost Evrope” održava se 45. godina u Beogradu i predstavlja jednu od najstarijih dečijih manifestacija u Evropi. Tema ovogodišnjih susreta dece bili su stihovi književnika Ljubivoja Ršumovića: “Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu, od mržnje i prostote”. Na ovaj način u Srbiji, se u Dečijoj nedelji, do 12.oktobra, obeležava i 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde