Naslovna Društvo 134 hiljade evra na ime odštete  

134 hiljade evra na ime odštete  

0
PODELI

37 bivših osuđenika iz niškog zatvora dobiće ukupno 134.500 evra od Osnovnog tužilaštva i Osnovnog suda u Nišu , na ime odštete zbog povreda nanetih u vreme zatvorske pobune 2006 godine. Ovo je presudio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, potvrdili su za Gradski Portal 018  predstavnici Osnovnog suda i Odbora za ljudska prava u Leskovcu. 

Ministarstvo pravde nalozilo je niškom Osnovnom sudu i Osnovnom tuzilaštvu da zajednički plate odštetu tridesetsedmorici osuđenika koji su pretučeni tokom gašenja pobune u Kazneno popravnom zavodu 24.novembra 2006 godine.

Sud u Strazburu u slučaju “Habimi i ostali protiv Srbije” ustanovio je da nije sprovedena dobra istraga oko odgovornosti policijskih snaga prilikom suzbijanja protesta i obavezao Srbiju da pobunjenicima plati odštetu.

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca koji je zastupao 37 osuđenika u postupku protiv drzave Srbije, za NTV kaze da je pitanje kako će odšteta biti isplaćena jer se mnogima od njihovih klijenata ne može više ući u trag. Mnogi neće imati koristi od novčane nadoknade, ali su bar dobili moralnu satisfakciju, ističe Dobrosav Nešić.

Od 55 povređenih osuđenika koji su bili deo zatvorske pobune 2006. tražeći amnestiju, njih 37oro bi od niškog pravosuđa trebalo da dobije po 3500 evra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde