Naslovna Društvo Pojavile se lažne hiljadarke u Nišu

Pojavile se lažne hiljadarke u Nišu

0
PODELI

Pojedine Nišlije tvrde da se u proteklom periodu u tom gradu pojavilo više lažnog novca, i to u apoenima od hiljadu, dve i pet hiljada dinara.

Novac je gotovo identičan originalu i teško je uočiti razlike. U policiji su potvrdili da su falsifikati sve bolji, ali kažu da nemaju povećan broj prijava lažnih novčanica.

Tridesetogodišnja Ivana Marković, koja radi u turističkoj agenciji u Nišu, kaže da je u avgustu gotovo svakodnevno dobijala novčanice kojima nedostaje
jedan od brojeva, a grb je umanjen. Na te razlike ukazali su joj u banci i rekli da se radi o veoma dobrom falsifikatu.

“Nismo više primali takav novac, ali smo nešto novo naučili”, kaže Ivana.

Nišlijka Tamara Nakić ostala je bez hiljadarke nakon što je u jednoj od menjačnica promenila novac.

I pored neprijatnog iskustva ovih Nišlija, policija nije imala povećan broj prijava. Ove godine građani su priajvili 63 lažne novčanice, uglavnom dinare, ali kažu da je to približno prošlogodišnjem broju.

Bojan Đurković, šef Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta upozorava građane da obrate pažnju, pogotovo na mestima poput buvljaka, pijaca, vašara, gde se uglavnom “rastura“ lažni novac.

Prema saznanjima niške policije, lažne novčanice stižu u Srbiju iz okolnih zemalja, pretežno iz Bugarske. Zaprećena kazna za falsifikovanje novčanica je od 2 do 12 godina.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde