Naslovna Društvo Mladi ne vide budućnost u Nišu

Mladi ne vide budućnost u Nišu

0
PODELI

Skoro 80 procenata mladih Nišlija do 20 godina starosti, svoju budućnost ne vidi u Nišu, pokazuju najsvežije ankete rađene u našem gradu. 

– Činjenica da je teško započeti sopstveni biznis i da šest od deset novootvorenih malih i srednjih preduzeća propadne za samo nekoliko godina mlade tera u moralni ambis, a to je i uzrok slabog interesovanja za konkurse za posao i samozapošljavanje, ocenjuje šef Kancelarije za mlade u Nišu Mija Petrović.

Mnogo je razloga zbog kojih su mladi u Srbiji razočarani, a podaci niške Kancelarije za mlade pokazuju da čak 90 odsto njih nikada nije ni probalo da uđe u neki od programa razmene studenata. Sve je to rezultat opšteg nezadovoljstva i nesigurnosti, ali i sumnje – kako na korupciju i u regularnost konkursa za posao, tako i u uslove dostojanstvenog rada i pristojnost zarade.

Gostujući u našoj emisiji ,,Hoću da znam“, šef Kancelarije za mlade u Nišu pozvao je sve mlade da mu se obrate za konkretnu pomoć. Kaže – ne može da ih zaposli, ali može da im ponudi više programa: od obuka za sastavljanje CV-a, simulacija razgovora za posao i to često sa konkretnim poslodavcima, do povezivanja sa institucijama i fondovima za početnike u biznisu.

Uprkos brojnim potrebama i problemima mladih, Niš već pet godina ne donosi Strategiju za mlade – koja je krovni dokument omladinske politike, a čiji je nacrt, tvrdi naš sagovornik, u ovom trenutku gotov.

Javna rasprava o Nacrtu strategije za mlade, koja će dati smernice za rešavanje mnogih problema mladih, biće održana tokom ovog meseca, najavljuje Petrović, a decembar je krajnji rok do koga bi trebalo sa se nadje pred odbornicima Skupštine Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde