Naslovna Društvo Niš dobio Park slobodne misli

Niš dobio Park slobodne misli

0
PODELI

Na Nišavskom keju, pored Spomenika Nadeždi Petrović, Nišlijama je predata na korišćenje govornica sa koje će, u budućnosti, moći javno da izraze svoje ideje i misli. Ovaj deo keja nazvan je “Parkom slobodne misli “, a govornica je dar opštine Medijana. 

“Da sad umuknem, izdahnuo bih”, prve su reči koje su uklesane u govornicu.  Ona je delo akademskog vajara Slobodana Ristića, a ovaj, svojevrsni besednički kutak uklopljen je tako da se nalazi u blizini Univerziteta – koji je oduvek bio rasadnik naprednih ideja i misli, Tvrđave – simbola Niša i Grad ske kuće u kojoj se donose odluke važne za funkcionisanje grada. Na ovaj način, Niš se našao među desetak gradova u svetu u kojima se može i na ovaj način – javno izraziti stav, izneti ideja i razmeniti misao.

Park slobodne misli zamišljen je kako za individulano korišćenje, tako i za organizovane manifestacije. U toku je formiranje besedničkog kluba čiji će članovi na ovom mestu u budućnosti govortit svoje besede, a biće na raspolaganju I svim književnim udruženjima za promovisanje literarnog rada kroz “živu reč” upućenu sa ove govornice. ”Čovek besedi ako ima šta da kaže, i ako ima iluziju da skriveni smisao ume da prenese drugima”, jedna je od uklesanih poruka u Parku slobodne misli.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde