Naslovna Društvo Vršnjačko nasilje najrasprostranjenije na internetu

Vršnjačko nasilje najrasprostranjenije na internetu

0
PODELI

Verbalno nasilje koje se sada iz stvarnosti sve više premešta na društvene mreže, ne jenjava. To je podstaklo nadležne da u novi zakon o osnovama sistema obrazovanja uvedu obavezu momentalnog reagovanja na nasilje, a roditeljima se, ukoliko ne sarađuju sa nastavnicima, pripreti intervencijom socijalnih radnika.

Uvrede, pretnje, psovke iz realnog sveta sve češće prelaze u virtualni. Profile na fejsbuku danas imaju i mlađi osnovci, a psiholozi savetuju roditelje da imaju uvid u ponašanje dece na globalnoj mreži. Ipak, osim kontrole, stariji bi trebalo da budu i primer mlađima, pa je i više nego poželjno da se liše psovki i agresivnog ponašanja.

Sve češći projekti i edukacije koji se tiču vršnjačkog nasilja naučili su decu i mlade da se pod ovim pojmom ne podrazumeva samo fizički obračun, već i ponižavanje, vređanje, podsmeh.

Iako spada u niške osnovne škole sa najvećim brojem dece, u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ su, prema rečima njenog direktora Božidara Stošića, slučajevi nasilja tek sporadični. Na osnovu višedecenijskog rada u prosveti zaključuje da je danas prag tolerancije među decom niži nego ranije.

Novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, kojim bi trebalo da se ojača prevencija vršnjačkog nasilja, mora da bude usvojen do kraja godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde