Naslovna Društvo Veliko spremanje zimnice i čvaraka

Veliko spremanje zimnice i čvaraka

0
PODELI

Veliko spremanje zimnice i čvaraka organizovano je danas na Niškom sajmištu. Profesionalni kuvari, mesari, kao i ljubitelji ovih zimskih poslastica imaće priliku da pokažu svoje znanje i umeće, a kako kažu, na ovaj način se neguju i tradicija i očuvanje delatnosti, a samim tim se i obogaćuje turistička ponuda Niša. Ovu manifestaciju organizovalo je udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Nešto više cene voća i povrća ni ove godine nisu sprečile domaćice da naprave po koju teglu džema i ajvara. Da li zbog potrebe ili navike i tradicije gotovo u svakoj srpskoj kući se u ovom periodu ljušte paprike i kuva slatko. A svoje umeće u pripremanju zimskih poslastica domaćice i domaćini imali su prilike da pokažu na takmičenju na Niškom sajmištu.

Prava domaća zimnica ima i nešto višu cenu, te tako, one domaćice koje nisu stigle da ove godine dopune svoj špajz, za teglu ajvara moraće da izdvoje oko 400 dinara. Pravljenje ovog specijaliteta, kažu majstori zanata, nije nimalo jednostavno.

Ajvar, čvarci, turšija na neki način i jesu niški brend, i to je upravo ono čime naš grad treba da se ponosi, kaže organizator ove manifestacije. On dodaje, da se na ovaj način poboljšava i turistička ponuda grada.

Oni najbolji u pravljenju zimnice imaće priliku da svoje specijalitete predstave i na takmičenju koje se organizuje na državnom nivou. Ipak, kako kažu učesnici, pobeda nije ono što je najbitnije, već druženje, razmena recepata i iskustava, upravo ono zbog čega oni posećuju ovakve manifestacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde