Naslovna Društvo Prosvetari održali štrajk upozorenja

Prosvetari održali štrajk upozorenja

0
PODELI

U većini niških škola danas nije održan prvi čas. Tu odluku donela su sva četiri reprezentativna sindikata prosvete u znak protesta zbog najavljenog smanjenja plata, ali i, kako kažu, lošeg stanja u obrazovanju. Ukoliko Ministarstvo ne odgovori njihovim zahtevima, najavljuju radikalizaciju protesta.

Kada je reč o nišavskom, pirotskom i topličkom okrugu, od 122 škole, u prepodnevnoj smeni štrajku se odazvalo 38 škola, s tim što je u 8 škola nekoliko nastavnika odlučilo da održi čas. U popodnevnoj smeni odazvala se 31 škola, ali je nekoliko nastavnika čas, ipak, održalo u 7 škola, rekao je za Gradski Portal 018  načelnik školske uprave u Nišu Živomir Jovanović. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vladimir Milićević kaže da se odazvalo više od 90% škola gde oni imaju većinu.

Milićević kaže da je ovo samo štrajk upozorenja, a da ukoliko se stav Ministarstva prema zaposlenima u prosveti ne promeni, moguća je i radikalizacija protesta. Njihovi zahtevi ostaju nepromenjeni – da se prosvetni radnici izuzmu prilikom smanjenja zarada u javnom sektoru, da se uvedu platni razredi koji bi izjednačili primanja po stručnoj spremi i da se zaposlenima u prosveti prizna status službenog lica.

Iako je bilo najavljeno da će se štrajku upozorenja priključiti oko 80% škola u Srbiji, Ministarstvo prosvete je saopštilo da prvi čas nije održan u 29% škola. Prema njihovim informacijama, u prepodnevnoj smeni od ukupno 1.768 škola u Srbiji, u štrajku upozorenja je učestvovalo 418 škola u kojima je tokom prvog časa bila potpuno obustavljena nastava, kao i 100 škola u kojima je čas bio skraćen na 30 minuta.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde