Naslovna Društvo Sindikati prosvete se ujedinili, sutra nema prvog časa  

Sindikati prosvete se ujedinili, sutra nema prvog časa  

0
PODELI

Četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, u čijem je članstvu oko 80 odsto škola, organizovaće sutra protest upozorenja, a polovinom oktobra i potpunu obustavu rada, nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata u obrazovanju, u okviru vladinih mera štednje, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U školama sutra neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

On je najavio da će četiri sindikata prosvete polovinom oktobra organizaovati protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad, iako zakon ne prepoznaje taj vid protesta u školama.

Pavlović je ukazao i na, kako je rekao, svojevrstan paradoks, jer će od 1. januara 2015. za čak 15.000 zaposlenih u obrazovanju koji imaju minimalac, plata biti povećana zbog povećana minimalne cene rada.

To će još više smanjiti odnos najnižih i najviših primanja u prosveti, na 1:1,75, što nikada nije bilo, rekao je Pavlović.

Govoreći o najavljenoj potpunoj obustavi rada, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević naveo je da će to biti vid „građanske neposlušnosti“ i istakao da su se prosvetni radnici odlučili na „potez očajnika“.

Matijević je konstatovao da je u čitavoj situaciji jedino dobro što su se sva četiri reprezentativna sindikata ujedinila u zajedničkim zahtevima.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao da je prosvetari traže da im se ne smanjuju plate, jer su već najmanje u javnom sektoru, a 70 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje.

„Naš profesor ima istu platu kao vozač u ministarstvima, sekretarica u policiji“, rekao je Brajković i istakao da je prosveta na rubu egzistencije.

Predsednik Granskog sindikata radnika u prosveti Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović smatra da u razgovoru sindikata sa zvaničnicima države nema dijaloga, nego se vodi samo monolog.

Vlada, kako je rečeno, ne priznaje Posebni kolektivni ugovor za škole i fakultete i ne prihvata socijalni dijalog.

„Kao naš poslodavac, vlada je bila u obavezi da sa sindikatima pregovara o smanjenju plata i da se o svemu potpiše Protokol, kao što smo uvek radili. Umesto toga, hoće da plate smanji zakonom, što će biti lako jer ima većinu u Narodnoj skupštini“, rečeno je na konferenciji.

Kako je navedeno, ušteda na platama u obrazovanju na godišnjem nivou iznosi oko sedam milijardi dinara, a to je suma koja se, kako kažu sindikati, može lako nadoknaditi smanjenjem sive ekonomije, na čemu se ništa ne radi.

U sindikatima prosvete, razočarani su i načinom na koji se radi Zakon o platnim razredima, jer će, kako smatraju, konzervirati sadašnje stanje i neće ispraviti nepravde, što su prosvetni radnici očekivali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde