Naslovna Društvo Peter Fridrih , Baden – Virtemberg, Volker Beck i Hajnc Vilhem u...

Peter Fridrih , Baden – Virtemberg, Volker Beck i Hajnc Vilhem u poseti N.S Roma

0
PODELI

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, prof Vitomir Mihajlović i zamenik predsednika, Miloš Paunković, primili su u ponedeljak, 29. septembra 2014. godine šestočlanu nemačku delegaciju, koju su predvodili NJ.E. Hajnc Vilhem, ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Peter Fridrih- ministar za Evropu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i Volker Beck, poslanik nemačkog parlamenta.

Predsednik Mihajlović upoznao je goste sa radom Nacionalnog saveta i načinom izbora članova Nacionalnog saveta i izneo podatke o broju Roma koji žive u Republici Srbiji, podatke o upisu pripadnika romske nacionalne zajednice u poseban birački spisak, kao i podatke o broju pravno nevidljivih Roma i problemima vezano za pribavljanje ličnih dokumenata.

Tema sastanka bio je i položaj romske nacionalne manjine u Republici Srbiji, prisutnost diskriminacije od strane većinskog stanovništva i državnih organa i oblici njenog ispoljavanja, kao i odnos policije i pravosudnih organa u kontaktu sa pripadnicima romske nacionalne zajednice. Predsednik Mihajlović, govorio je i o problemu malog broja zaposlenih Roma u organima državne uprave i lokalne samouprave,o zainteresovanosti Roma za rad u državnim organima, kao i problemima sa kojima se zainteresovani kandidati, pripadnici romske nacionalne zajednice, suočavaju pri konkurisanju za određena radna mesta.

Na sastanku je takođe bilo reči i o broju romskih naselja, uslovima života i mnogobrojnim problemima sa kojima se svakodnevno susreću pripadnici romske nacionalne zajednice.

Predsednik Mihajlović istakao je izuzetno dobru saradnju sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i direktorkom Kancelarije, dr Suzanom Paunović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde