Naslovna Društvo Obeležen međunarodni dan prava javnosti da zna

Obeležen međunarodni dan prava javnosti da zna

0
PODELI

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, prof. Vitomir Mihajlović i predsednik Beogradske kancelarije Saveta, Živojin Mitrović, prisustvovali su konferenciji, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

U uvodnom obraćanju, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, ukazao je na značaj 28. septembra, koji se od 2002. godine proslavlja kao Međunarodni dan prava javnosti da zna, u cilju promovisanja prava svakog lica da traži i dobije informacije  koje u njegovo ime poseduju organi državne vlasti i istovremeno razvija svoju ličnost i gradi sebe kao aktivnog učesnika u razvoju društva i demokratskoj kontroli vlasti.

Saša Janković, zaštitnik građana. naglasio je da je pravo svakog čoveka- pravo glasa i pravo da zna informacije na osnovu kojih može aktivno učestvovati u razvoju društva. Piter Burkhard- šef Misije OEBS.a u Republici Srbiji, istakao je spremnost njegove organizacije da da svoj doprinos omogućavanju građanima da dođu do važnih informacija. Ovom prilikom uručena su i priznanja za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna gradu Smederevu, beogradskoj opštini Zvezdara i organizaciji OEBS-a u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde