Naslovna Društvo Prosvetari organizuju štrajk upozorenja 2. oktobra

Prosvetari organizuju štrajk upozorenja 2. oktobra

0
PODELI

U svim osnovnim i srednjim školama u četvrtak, 2. oktobra, biće organizovan štrajk upozorenja, najavili su predstavnici četiri sindikata iz oblasti obrazovanja. Razlog je, kako se navodi u saopštenju, nezadovoljstvo odnosom Vlade prema predstavnicima zaposlenih i, uopšte, prema obrazovanju, nauci i zdravstvu.

U četvrtak, 2. oktobra, neće biti prvog časa u obe smene, odlučili su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata. Razlog je, kažu, loše stanje u prosveti, ali i neispunjavanje glavnih zahteva – da se prosvetni radnici izuzmu prilikom smanjenja zarada u javnom sektoru, da se uvedu platni razredi koji bi izjednačili primanja po stručnoj spremi i da se zaposlenima u prosveti prizna status službenog lica. Zbog svega toga doneta je odluka o štrajku upozorenja, a počele su i pripreme za jednodnevnu obustavu rada u svim školama, kao i za veliki protest ispred Skupštine Srbije.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da su imali sastanke sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem i ministarkom državne uprave Kori Udovički, ali bez konkretnih dogovora. Iako je, kako kažu, ministarka Udovički najavila da će novi zakon o platama u javnom sektoru sadržati platne razrede, to nije urađeno na način kako su sindikati tražili – da bude jedinstven za sve budžetske korisnike.

Kako je najavljeno, odluka o tačnom datumu štrajka i protesta biće doneta na sednici štrajkačkog odbora četiri sindikata u oblasti obrazovanja, koja će biti održana 1. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde