Naslovna Društvo Petovalentna vakcina od januara o trošku Fonda?

Petovalentna vakcina od januara o trošku Fonda?

0
PODELI

Od početka sledeće godine zaštita dece petovalentnom vakcinom trebalo bi da bude o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje. Ovakva vakcinacija je mnogo komfornija, jer sadrži nekoliko vakcina u jednoj, kažu u Domu zdravlja i dodaju da trenutno imaju sve neophodne vakcine.

Roditelji neće morati da plaćaju petovalentnu vakcinu od početka 2015.godine. Ova vakcina decu štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečije paralize. Ona je komfornija od klasičnih jer je blaža, ređe izaziva nuspojave, a omogućava zaštitu od više bolesti samo jednim ubodom, kažu pedijatri. Za mališane koji moraju da ispoštuju kalendar vakcinacije da tada, tu su klasične vakcine kojih u Domu zdravlja trenutno ima dovoljno.

Iako poštuju kalendar vakcinacije, pojedini roditelji ipak sumnjaju u ovaj način imunizacije dece, kaže dr Gordana Grujić Ilić. Većina mališana nema komplikacije nakon vakcinacije, kažu pedijatri. Ipak, retko se jave povišena temperatura, osip ili otok na mestu uboda, koji mogu da traju po nekoliko dana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde