Naslovna Društvo Tvrđava uskoro pod ingerencijom TON-a?

Tvrđava uskoro pod ingerencijom TON-a?

0
PODELI

Iako je Gradsko veće donelo odluku, još se ne zna kada će Tvrđava biti poverena na upravljanje Turističkoj organizaciji Niša, a neophodno je da to bude urađeno što pre, kako bi se gorući problemi u drevnom niškom zdanju što pre rešili, ocenio je za Gradski portal 018 direktor TON-a Uroš Parlić.

On je istakao da je oko 50 odsto poslovnog prostora u Tvrđavi izdato besplatno, što je neuobičajena praksa u objektima ovog tipa. A, ono što u ovom trenutku najviše ugrožava Tvrđavu jeste činjenica da su istočne zidine popustile, a projekat sanacije koji je Zavod za zaštitu spomenika poslao Ministarstvu kulture, još nije sagledan.

Rukovodstvo Grada preduzelo je konkretne radnje kako bi za glavno obeležje Niša – čuvenu Tvrđavu, konačno došli bolji dani. Gostujući u našoj emisiji ,,Hoću da znam“, direktor TON-a Uroš Parlić najavio je da će, ukoliko njegova organizacija preuzme rukovođenje, Tvrđava imati dobrog domaćina, koji će, najpre, nastojati da ,,razmrsi“ principe po kojima se izdaje poslovni prostor u ovom objektu, od koga je čak blizu polovine izdato bez nadoknade.

Ono što u ovom trenutku najviše ugrožava bezbednost u Tvrđavi je činjenica da su istočne zidine popustile, a projekat sanacije koji je Zavod za zaštitu spomenika poslao Ministarstvu kulture, još nije sagledan.

Podsetimo, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, preti svakodnevna opasnost da se bedemi prema teniskim terenima i auto-pijaci obruše. Na to je nedavno upozorila i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović.

Odluku o poveravanju upravljanja ovim istorijskim kompleksom niškoj Turističkoj organizaciji, uskoro bi trebalo da potvrdi i Skupština grada, a zatim i Ministarstvo kulture. ,,To su sve preduslovi za istinsku valorizaciju ovdašnjih turističko-istorijskih potencijala, a uz reaktivaciju putničkog avio-saobraćaja u Nišu, koji je na pomolu i završetak uredjenja arheološkog parka na Medijani, Niš bi već tokom naredne godine mogao da se nađe na listi ozbiljnih turističkih destinacija u ovom delu jugoistočne Evrope“, zaključak je direktora TON-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde