Naslovna Društvo Studenti ne odustaju od zahteva, mogući protesti  

Studenti ne odustaju od zahteva, mogući protesti  

0
PODELI

Iako su izmene Zakona o visokom obrazovanju već usvojene, studenti ne odustaju od zahteva: traže šest ispitnih rokova, a ne slažu se ni sa ukidanjem tzv. apsolventskog staža.

Ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni, predsednik studentskog parlamenta u Nišu Milan Petković najavljuje proteste u svim univerziteteskim gradovima u Srbiji od 1. do 5. oktobra.

Novi zakon o visokom obrazovanju predviđa pet ispitnih rokova i ukidanje tzv. apsolventskog staža za studente prve bolonjske deklaracije. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo studenata, pa je Studentska konferencija Univerziteta Srbije uputila Ministarstvu prosvete molbu za hitne razgovore o zahtevima budućih akademskih građana.

Studenti koji su fakultet upisali od 2006. do 2009. godine zadržavaju pravo finansiranja iz budžeta u apsolventskom stažu. Ipak, to nije slučaj sa studentima koji su fakultet upisali u naredne dve godine, kazu u prorektoratu Univerziteta u Nišu.

Pozitivna strana izmena Zakona o visokom obrazovanju je to što broj poena potrebnih za budžet i dalje ostaje 48 bodova i što studenti mogu podneti zahtev matičnom fakultetu za produženje roka za završetak studija, kaže studentski ombudsman Stefan Jovanović.

Podsetimo, studentski ombudsman pri Univerzitetu u Nišu postoji od marta ove godine i bavi se zaštititom prava studenata.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde