Naslovna Ekonomija Prosečna julska plata u Nišu bila 41.361 dinar, trećina Nišlija nezaposleno ...

Prosečna julska plata u Nišu bila 41.361 dinar, trećina Nišlija nezaposleno  

0
PODELI

Prosečna julska neto plata u Nišu iznosila je 41.361 dinar, najsvežiji su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Ovu, na prvi pogled, ne tako lošu statistiku baca u senku podatak da je nešto više od trećine Nišlija nezaposleno. Kako je Niškoj televiziji rekao zamenik direktora Nacionalne službe zapošljavanja Dragan Sikimić, s obzirom na neusklađenost obrazovnog sistema i potreba domaće privrede, služba omogućava obuke za prekvalifikaciju, odnosno dokvalifikaciju nezaposlenih ne bi li lakše došli do radnog mesta.

Na evidenciji niške filijale Nacionalne službe zapošljavanja, najviše je onih sa srednjom stručnom spremom, a do posla skoro podjednako teško dolaze oni niskokvalifikovani kao i visoki intelektualci. Nešto više od dve trećine nezaposlenih Nišlija spada u takozvane dugoročne, dok je najčešći period čekanja na radno mesto skoro dve godine. Na posao čeka nešto više muškaraca nego dama, a tek nekoliko procenata zauzimaju nezaposleni sa nekim oblikom invaliditeta ili romske nacionalnosti.

U prvih sedam meseci 2014. u Nišu su se najviše zapošljavali mladi ljudi, dok je trostruko manja stopa zapošljavanja starijih od 50 godina. Poslodavci najradije upošljavaju one između 25 i 34 godine. Praksa je, međutim, takva da mladi često profesiju biraju srcem, pa put do zaposlenja bude predug.

Od početka godine, do posla je u Nišu došlo nešto više od 6.000 ljudi, od čega više od polovine čine žene, skoro dve trećine je sa srednjom stručnom spremom, nešto više od 17% sa diplomom fakulteta, a samo desetina je bez ikakve struke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde