Naslovna Ekonomija BIRN: Projektno finansiranje medija još nije zaživelo  

BIRN: Projektno finansiranje medija još nije zaživelo  

0
PODELI

Usvajanje nove medijske regulative, pre svega Zakona o javnom informisanji i medijima, treba da pokrene novi talas reformi u medijskom sektoru. Promena vlasničkih i ekonomskih odnosa države i medija i raspodela budžetskog novca isključivo na osnovu projektnog finansiranja i javnog konkursa – bila je tematika okruglog stola u niškom Medija centru. Izbor članova i funkcionisanje konkursne komisije i transparentna i fer raspodela sredstava kao i nadzor nad njihovim utroškom, suština je ovih zakona, pa je stoga sa ovog skupa upućen apel svim relevantnim činiocima da postignu konsezus o ovim važnim pitanjima.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva priprema tridesetak podzakonskih akata koji će olakšati primenu seta medijskih zakona.

Još uvek je ima puno nedorečenosti, nedoumica i pravnih praznina, u pogledu primene Zakona o javnom informisanju, posebno u delu konkursnog ili projektnog finansiranja medijskih kuća.

Najvažnije je da se sa predstavnicima lokalnih samouprava prilikom kreiranja budžeta za 2015. godinu, obezbedi novac za potrebe javnog informisanja, koji će u najmanju ruku buti na prošlogodišnjem nivou, istakao je Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Istraživanje koje je sprovela Nevladina organizacija “BIRN” o konkursnom finansiranju medija govori da je samo 7 opština u Srbiji raspisalo konkurse o projektvnom finansiranju lokalnih medija.

Prema istraživanju BIRN-a, dosadašnja primena projektnog finansiranja nije povećala medijski pluralizam, niti je vidljivo unapredila kvalitet medijske produkcije. Konkursno finansiranje zapravo je predstavljalo vrstu državne pomoći koja olakšava opstanak lokalnih medija na nerazvijenom i siromašnom medijskom tržištu, zaključuju istraživači BIRN-a.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde