Naslovna Društvo Deset odsto lekova u prometu – plagijati  

Deset odsto lekova u prometu – plagijati  

0
PODELI

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije oko 10 odsto medikamenata u prometu je lažno, naročito oni koji se prodaju preko interenta, upozoravaju iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Kako ističu, lekove bi trebalo kupovati samo u apotekama, jer jedino tako građani neće ugroziti svoje zdravlje.

Prema svetskom proseku 50 odsto lekova koji se kupuju preko interneta su plagijati. Reč je o medikamentima koji sadrže materije opasne po zdravlje, a koje se proizvode uglavnom u Kini i Indiji. U apotekama u Srbiji su slučajevi lažnih lekova retki, mada se mogu pronaći na pijacama. Nišlije uglavnom veruju farmaceutima i ne proveravaju da li je lek pravi.

Na tržištu Srbije oko deset odsto lekova je falsifikovano i u njima se često nalaze nedovoljno aktivne supstance ili sadrže materije koje su opasne po zdravlje, kazu u Ageniciji za lekove i medicinska sredstva

Lažni lekovi postoje ne samo u Srbiji, već u svim zemljama sveta. Neophodna je neka vrsta samozaštite, edukovati ljude da kupuju samo preko označenih internet sajtova i označenih internet apoteka gde lekove prati određena dokumentacija da je pouzdan, ističu stručnjaci.

Prema podacima farmaceutskih kompanija na 1000 uloženih dolara moguća je zarada od pola miliona, uz mali rizik za kriminalce koji retko bivaju osuđeni za svoje zločine. Kako bi se smanjio procenat medicinskih plagijata neophodna je zajednička akcija MUP-a, ministarstava zdravlja, trgovine, finansija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde