Naslovna Društvo Novim zakonom potrošači zaštićeniji

Novim zakonom potrošači zaštićeniji

0
PODELI

Nezadovoljni potrošači sada imaju pravo da biraju da li će im se roba popraviti ili zameniti, a ukoliko to nije moguće, imaju pravo i na sniženje cene, raskid ugovora i povraćaj novca. Ovo upravo omogućava novi Zakon o zaštiti potrošača koji počinje sa primenom danas.

Potrošaci uglavnom nisu navikli na ovaj stepen zaštite i privilegija, koje predviđa novi Zakon o zaštiti potrošača. Zakon je obuhvatio sve oblasti trgovine i potrošnje u kojima građanin može da bude oštećen.

I javna preduzeća koja pružaju komunalne usluge obuhvaćena su ovim zakonom koji predviđa formiranje posebnih komisija, u čijem sastavu će biti i predstavnici udruženja i organizacija potrošača. Član 86. predviđa posebnu zaštitu kupaca elektirčne energije. U PD „Jugoistok“ kažu da očekuju uputstva od EPS „Snabdevanja“ kao trgovca, odnosno prodavca električne energije.

U 2. i 3. članu novog Zakona o zaštiti potrošača izričito se navode prava kupca, i to: dostupnost najnužnijih prizvoda i usluga, bezbednost, obaveštenost, mogućnost izbora, učešće u postupku sprovođenja politike zaštite potrošača, kao i pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete. Zakon, takođe, predviđa još jednu vrlo važnu odredbu – da potrošač ne može, u ugovoru sa trgovcem, da se odrekna prava koja mu ovim zakonom pripadaju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde