Naslovna Društvo „Država mora da spreči nasilje i obezbedi svima da ostvare svoja prava“

„Država mora da spreči nasilje i obezbedi svima da ostvare svoja prava“

0
PODELI

Zahtevi Parade ponosa koja je zakazana za 28. septembar su efikasnije delovanje policije i sudstva, ali i dopuna zakona od interesa za LGBT zajednicu.

Parada je politička borba koja ima za cilj da učini vidljivom jednu društvenu grupu, a država je dužna da obezbedi svima da bez straha ostvare svoja prava, poručuju u civilnim organizacijama iz Niša.

Scenario iz 2010. godine ne sme da se ponovi na Paradi ponosa koja je zakazana za 28. septembar. Država mora da spreči nasilje i obezbedi svima da ostvare svoja prava, poručuju civilna društva iz Niša koja se bave ljudskim pravima. LGBT populacija ima pravo da bude vidljiva bez straha. Zato oni traže da u policijskim upravama u 24 grada bude određena kontakt osoba obučena za rad na problemima s kojima se susreće ova zajednica. Efiskasniji rad tužilaštva i sudstva kao i dopune zakona od interesa za LGBT zajednicu su takođe zahtevi ovogodišnje Parade.

Članovi mreže Kris, Centra za razvoj civilnih resursa, Ženskog prostora, Centra za ljudska prava Niš, Centra za devojke, Protekte, Proaktiva i Media i reform centra Niš volontiraće na šetnji ponosa.

Od 22. do 28. septembra u Beogradu se održava nedelja ponosa u okviru koje će biti organizovani kulturni događaji i javne debate. Šetnja je zakazana za 28. u 12 sati, od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Grada Beograda. Ipak, još je neizvesno da li će se parada održati zbog najavljenog štrajka policije, jer će pet sindikata poštovati minimum procesa rada, u šta ne spada obezbeđivanje javnih skupova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde