Naslovna Društvo Dan bez automobila: Prvi biciklistički defile u Nišu

Dan bez automobila: Prvi biciklistički defile u Nišu

0
PODELI

Nekoliko stotina biciklista i vozača rolera učesvovalo je u Prvom niškom biciklističkom defileu. Organizovan je pod motom „U gradu bez automobila“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeleževa u preko 1500 gradova Evrope. Čistiji javni prostor i vazduh osnovne su ideje ove evropske kampanje.

Pod geslom „Naše ulice, naš izbor“ biciklisti i vozači rolera različitih generacija, bili su u podnevnim satima gospodari centralne gradske zone. Kampanja se svake godine organizuje od 16. do 22. septembra, a njen cilj je da podstakne lokalne vlasti širom Evrope da sprovedu i unaprede mere održivog prevoza i pozovu širu javnost da isproba alternativne vidove transporta.

Akciji se prikljucilo preko 400 ljubitelja biciklizma i ostalih sportova koji su svoje veštine demonstrirali u pešačkim zonama.

Biciklistički defile, koji su organizovali Evropski kutak, Grad Niš i sportski klub Oksidžen, kretao se od Trga Kralja Milana, preko Bulevara Zorana Đinđića i Sv. Cara Konstantina do izletišta kod pešačkog Visećeg mosta u naselju Brzi Brod gde su, takođe, organizovane sportske manifestacije i piknik za sve učesnike. Inace, analize pokazuju da biciklisti pored toga što ne zagađuju živonu sredinu, udišu i manje štetnih gasova, jer se voze na ivici puta i, za razliku od vozača automobila, nisu izloženi izduvnim novima. Pored toga što čuva planetu, ova vrsta sporta, kao i drugi, pospešuje dublji san, rad srca i pluća, podstiče rad mozga i produžava životni vek.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde