Naslovna Društvo Posude za sortiranje smeća već početkom sledeće godine

Posude za sortiranje smeća već početkom sledeće godine

0
PODELI

Nišlije bi već početkom naredne godine trebalo da dobiju posebne posude za sortiranje smeća, koje će JKP „Mediana“ odvoziti kamionom koji je specijalizovan za to, kažu u ovom javnom preduzeću. Ističu da je ovaj projekat nastavak prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Pernik, i dodaju da je ovakav način prikupljanja otpada, dobar pokazatelj da se krećemo u smeru evropskih integracija, ali i mogućnost da grad Niš dodatno zaradi.

Posao odvoza smeća, i u Evropi ali i u ostalim zapadnim zemljama, predstavlja odličan vid prihoda, bez obzira što je većina tih preduzeća u privatnoj svojini, kažu u JKP „Mediana“. Zahtevi Evropske unije su jasni, dodaju, i oni podrazumevaju da se smeće sortira i da se reciklira bukvalno sve što može. Ističu da saradnja sa čelnicima bugarske opštine Pernik odavno traje, a da je ovaj projekat samo unapređenje te saradnje.

Iako su firme koje se bave prikupljanjem, odvozom i preradom smeća u Bugarskoj privatne, principi su uglavnom isti kao i u Srbiji, kažu predstavnici opštine Pernik. Bitno je da se ulaže u posao, ali i da se edukuje stanovništvo.

Vrednost najavljenog projekta iznosi oko pola miliona evra, a početak sprovođenja očekuje se marta 2015. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde