Naslovna Društvo Vodostaji u Nišu i okolini – stabilni

Vodostaji u Nišu i okolini – stabilni

0
PODELI

Do sutra će na jugoistoku Srbije biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali to ne bi trebalo da prouzrokuje veće probleme. Svi vodostaji u Nišu i okolini su za sada stabilni, ali je moguće izlivanje bujičnih potoka ukoliko bude kiše, kažu u Gradskom štabu za vanredne situacije.

Do petka će vreme biti stabilno i toplije, prognoziraju meteorolozi. Za vikend, ipak, opet kiša, ali će ove jeseni vreme uglavnom biti stabilno, bez obilnih padavina i sa prosečnim temperaturama.

Za razliku od istočne Srbije, gde je vanredna situacija zbog poplava proglašena u Kladovu, Negotinu i Majdanpeku, stanovnici Niša i okoline za sada mogu da budu bezbrižni, jer su, prema podacima Srbija Voda, vodostaji Nišave i Morave stabilni. Situacija je slična i sa vodotokovima drugog reda, kaže zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredene situacije.

Ono što ohrabruje je što su pojedina korita očišćena, uključujući Suvodolski potok i Kutinsku reku, pa su šanse da se izliju manje.

U okolini Niša ima 14 bujičnih vodotokova, a u slučaju izlivanja preduzeće „Erozija“, u saradnji sa Štabom za vanredne situacije, deluje prema Operacionom planu za odbranu. Ipak, kada se izliju materijalna šteta je neminovna. Nakon poplava u maju i junu svega sedmoro poljoprivrednika je osiguralo svoja imanja, uprkos tome što su država i grad sufinansirali 80 odsto osiguranja, dodaje Žarko Ranković, zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredene situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde