Naslovna Ekonomija Radovi na Mediani vredni 147 miliona dinara

Radovi na Mediani vredni 147 miliona dinara

0
PODELI

Arheološko nalazište Mediana dobiće zaštitnu konstrukciju kako bi se prezentovao mozaik i vila sa peristilom, koja je jedna od najvećih na svetu, a radovi bi trebalo da budu završeni do novembra ove godine. Vrednost radova je oko 150 miliona dinara, a finansiralo ih je Ministarstvo kulture.

Vila u čijem se sklopu nalazi i trem sa stubovima poznatijem kao peristil, koja se nalazi u centru arheološkog nalazišta Mediana, do kraja novembra dobiće zaštitnu konstrukciju. Prema rečima direktorke Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Elene Vasić Petrović, vila, mozaici u njoj kao i njihova zaštita su od velike kulturno – istorijske važnosti za Niš, i biće jedni od aduta u turističkoj ponudi grada.

Ova vila, poznata i kao Carska palata, najveća je na Balkanu, a paralelno sa podizanjem njene zaštitne  konstrukcije, radi se i na konverzaciji mozaika u muzejskoj zgradi.
Prema rečima odgovornog izvođača, i sam obim radova je najveći u Jugoslaviji jer se prostiru na površini od 9000 kvadratnih metara.

Ukupna vrednost radova na podizanju i montiranju konstrukcije koja će nositi zaštitno platno iznosi 147 miliona dinara, a finansiralo ih je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde