Naslovna Društvo Javni beležnici počeli sa radom

Javni beležnici počeli sa radom

400
0
PODELI

Posle prvog radnog dana u četiri notarske kancelarije u Nišu već  je stotinjak građana obavilo promet nepokretnim stvarima.

Notari, ili javni beležnici su novina u našem pravu, koja će  rasteretiti osnovne sudove, povećati pravnu sigurnost, a građanima obezbediti kompletnu i jeftiniju uslugu, koja pored provere uknjižbe,  podrazumeva sastavljanje, izdavanje i overu ugovora, kaže notar Dragan Nikolić .

Prve četiri notarske kancelarije u Nisu i to u Voždovoj preko puta glavne poste, zatim u ul. Svetozara Markovića br. 4a, na bulevaru Vojvode Mišića u Vojvotkinji, i u Ul. Borivoja Gojkovića br. 8 od 1. Septembra otvorene su za sve građane.  Do sada su ugovore sacinjavali advokati, a potpies overavali sudski pisari. Stupanjem na snagu Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa, kao i Zakona o dopunama Zakona o sudskim taksama isključivo  Notari ili javni beležnici  ovlašćeni su da sastave tekst i overe  ugovor  o prometu nepokretnosti, Ugovor o nasleđivanju, Predbračni ugovor, ugovor o deobi bračne tekovine, kao i ugovor o doživotnom izdržavanju.

Građani Niša znaju šta su notari, ali nedovoljno poznaju njihova ovlašćenja kao i cenu usluga koja je znatno niža od cene iste usluge po starom sistemu overe ugovora.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde