Naslovna Društvo Otvaranje jubilarne Sićevačke kolonije – 1. septembra  

Otvaranje jubilarne Sićevačke kolonije – 1. septembra  

0
PODELI

U susret najstarijoj likovnoj koloniji na Balkanu -”Sićevo” koja ove godine slavi 50 godina kontinuiranog rada, Galerija savremene likovne umetnosti je u svoja tri izložbena prostora prikazala dela iz bogatog fonda ove kolonije. Ljubitelji umetnosti do 20. septembra mogu pogledati oko 150 slika poznatih domaćih I stranih umetnika, koji su u proteklih 50 godina bili gosti Kolonije “Sićevo”.

Likovnu koloniju “Sićevo” osnovala je daleke 1905 . godine naša poznata slikarka Nadežda Petrović. Ratovi i krize, karakteristične za naše podneblje, uslovili su da kolonija nakon osnivanja ne radi u kontinuitetu. Pokrenuta je ponovo 1964. godine i od te godine svakog septembra, umetnici iz naše zemlje, ali i inostranstva već 50 godina, nalaze inspiraciju za svoja dela u prelepom kanjonu Sićevačke klisure. Za to vreme, Fond kolonije sakupio je negde oko 800 vrednih umetničkih dela koja su umetnici ostavljali nakon boravka u Sićevu. U Galerijama “Srbija” Paviljon u Tvrđavi i Salon 77, nalazi se izbor od oko 150 dela koja su nastala u periodu od pola veka.

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, koja je prošle godine proglašena i ustanovom od nacionalnog značaja, nalazi se pred velikim problemom, jer već početkom naredne godine Zakonom o restituciji može ostati bez Galerije “Srbija”. Ovaj prostor koji je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata, mora da se vrati vlasnicima, ili da oni dobiju adekvatno obeštećenje. Kako se radi o ekskluzivnoj lokaciji u srcu Niša, problem je utoliko veći. Iza izložbenog prostora Galerije “Srbija”, nalazi se i depo sa slikama i konzervatorska radionica bez kojih Galerija nije u mogućnosti da radi.

Autori postavki u tri izložbena prostora su Milica Todorović, Radmila Kostić i Sonja Vukašinović, a izložbe se mogu pogledati do 20. septembra. Jubilarna, 50. Likovna kolonija “Sićevo” svečano če biti otvorena u ponedeljak 1. septembra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde