Naslovna Društvo Pravoslavni vernici slave Preobraženje Gospodnje

Pravoslavni vernici slave Preobraženje Gospodnje

0
PODELI

Pravoslavni vernici danas slave Preobraženje Gospodnje. Na ovaj dan spasitelj se, želeći da apostole pre svog stradanja ojača u veri, preobrazio na gori Tavor, potvrđujući time da je sin Božiji. Tada se, kako uči Pravoslavna crkva, iz oblaka začuo i Božiji glas sa rečima da je to Njegov sin.

Pravoslavna crkva uči da je Gospod naš Isus Hristos došao u svet da spase i preobrazi ljude zle u dobre, grešne u pravedne, kako bi izašli iz tame i zadobili svetlost carstva večnog, nebeskog. Tako treće godine svoje propovedi na zemlji, Spasitelj, znajući da se približava Njegovo stradanje, povede tri učenika – Petra, Jakova i Jovana, na goru Tavor. U Svetom Jvenađelju piše:“ I preobrati se pred njima. I zasija lice Njegovo kao sunce, a haljine Njegove postadoše bele kao svetlost. I dok on još govoraše, oblak sjajni zakloni ih i gle glas iz oblaka koji govori – Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji; Njega slušajte. A, učenici kada to čuše, padoše ničice i uplašiše se veoma“.

Zato se na ikonama Preobraženje Gospodnje predstavlja tako što Spasitelj u svoj slavi, sili i svetlosti božanskoj stoji obasjan svetlošću između dva starozavetna proroka, Mojsija i Ilije, koji su se tada pojavili. Na ikoni su prikazana i tri apostola koja su, čuvši Božiji glas, pala na zemlju i čije oči nisu mogle da izdrže svetlost koja se ukazala.

Sveti Vladika Nikolaj kaže: „Svojim preobraženjem na gori Tavor, Spasitelj je svojim učenicima pokazao svoju božansku prirodu. To viđenje Božanstva Njegovog i slušanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božijem trebalo je da posluži učenicima da, u danima stradanja Gospoda, ojačaju veru u u Njega i Njegovu krajnju pobedu“.

Po pravoslavnim običajima, grožđe se ne jede do Preobraženja, kada se u pravoslavnim hramovima, nakon Svete Liturgije osvećuje.

Današnji praznik je i hramovna slava Male crkve koja se nalazi u porti crkve Svetog Nikole.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde