Naslovna Ekonomija Samostalni sindikat NTV-a: Samo 3% od takse dovoljno za regionalne javne servise

Samostalni sindikat NTV-a: Samo 3% od takse dovoljno za regionalne javne servise

0
PODELI

Saopštenje Izvršnog odbora samostalnog sindikata Niške televizije:

„Izvršni odbor samostalnog sindikata Niške televizije apsolutno se protivi donošenju seta medijskih zakona, jer su u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i diskriminišu celu Srbiju južno od Beograda.

U izradi Zakona su učestvovali isključivo predstavnici privatnih medija i lobija koji su zastupali samo svoje lične interese, a ne misleći ni jednog trenutka na javni interes cele Srbije.

Udruženja novinara Srbije (UNS, NUNS), umesto da zastupaju prava novinara i medijskih radnika, stala su bezrezervno na stranu jakog privatnog lobija u procesu donošenja medijskih zakona.

Izvršni odbor samostalnog sindikata NTV-a predlaže da se od takse (500 dinara), koja će biti obavezna za sve građane Srbije, odvaja samo 3 % i opredeli za regionalne javne servise.

U praksi, to bi izgledalo ovako: svaki Nišlija je u obavezi da plati 500 dinara za Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine. 3 odsto od tog novca je samo 15 dinara. Kada se 15 dinara podeli na 6 regionalnih javnih servisa, koji su predviđeni medijskom strategijom, a nisu implementirani u medijske zakone, svaki od njih dobija po 2,5 dinara mesečno.

Iskreno se nadamo da će ovu našu inicijativu prepoznati ljudi koji vode grad Niš, naši sugrađani, gledaoci, i da ćemo zajedno uspeti da sačuvamo velikih 2,5 dinara, koliko je dovoljno za funkcionisanje regionalnog javnog servisa u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde