Naslovna Društvo LAF NIŠ – MEDIJSKI TENDERI POD ZNAKOM PITANJA

LAF NIŠ – MEDIJSKI TENDERI POD ZNAKOM PITANJA

0
PODELI

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) poziva Gradonačelnika i Upravu za kulturu da stave van snage dva aktuelna tendera za dodelu budžetskih sredstava gradskim medijima pošto tenderski uslovi izazivaju sumnju da će ta dodela biti dovoljno nepristrasna i pravična, te da neće bez opravdanog razloga unapred isključiti veći broj zainteresovanih.

LAF  će narednih dana Gradskom veću i  Upravi za kulturu uputiti predlog izmena Pravilnika o kriterijumima, merilima i načinu izbora elektronskih medija za potrebne javnog informisanja od značaja za Grad, koje bi obezbedile da se na ovakvim tenderima budžetska sredstva  dodeljuju što nepristrasnije  i u javnom interesu.

Bez namere da donosi konačni sud u aktuelnim slučajevima, LAF upozorava da su  „tenderi sa slikom“, odnosno javna nadmetanja čiji su uslovi unapred prilagodjeni odredjenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su dubokokoruptivni. Medijski konkursi i javne nabavke ne smeju biti puka formalnost, niti politički i drugi interesi smeju nedozvoljeno da se mešaju u tržisnu utakmicu i na taj način, pored ostalog, narušavaju osnovno pravo gradjana na objektivno i nepristrasno informisanje.

Smatramo da je javni interes da tenderi na kojima se budžetska sredstva dodeljuju medijima neizostavno moraju da budu transparetni, neutralni i fer, tim pre što će ih u budućnosti biti još više, s obzirom da novi set medijskih zakona predvidja povlačenje države iz medija i  njihovo „projektno finansiranje“.

Podsećamo da je Gradonačelnik Niša prošlog meseca raspisao Konkurs za izbor elektronskih medija za potrebe javnog informisanja od značaja za Grad, odmah nakon što je doneo Rešenje o obrazovanju Komisije za dodelu sredstava za te potrebe.

Gradska Uprava za kulturu je u isto vreme otvorila Javnu nabavku za usluge javnog informisanja od značaja za grad Niš, koja važi za dnevne novine, video agencije i internet portale.

U Konkursu je navedeno da pravo učešća imaju samo „televizije koje pokrivaju teritoriju Grada Niša sa dozvolom za regionalno emitovanje“ i „kablovske televizije koje program emituju na teritoriji Niša i gradova i opština u okruženju“, a nisu korisnici budžetskih sredstava po drugom osnovu. Od tri televizije u Nišu samo jedna ima zahtevanu regionalnu dozvolu, a od dva kablovska emitera u gradu samo jedan pokriva teritoriju koja se traži, dok drugi emituje program u celoj zemlji.

O izboru medija na ovom Konkursu odlučivaće petočlana Komisija koju je oformio Gradonačelnik, a koju čine predstavnici gradske Uprave za finansije, Uprave za kulturu i Službe za poslove Gradonačelnika. U Komisiji nema ni jednog predstavnika medija- naravno onih koji ne mogu učestvovati na konkursu, što je u suprotnosti sa nacionalnom Medijskom strategijom, te načelom kompetentnosti pri odlučivanju.

U Javnoj nabavci se, pak, od potencijalno zainteresovanih dnevnih novina traži da tekstove vezane za Grad  Niš objavljuju na naslovnoj, drugoj, trećoj i četrnaestoj strani. U Nišu postoji samo jedan  dnevni list, a eventualni nacionalni dnevnici, koji imaju regionalne strane i mogli bi se interesovati za ovu nabavku, unapred su eleminisani jer “zakoni profesije” ne dozvoljavaju da lokalne teme svakodnevno budu na prvim stranama.

LAF takodje smatra spornim što se gradska budžetska sredstva kroz ova javna nadmetanja dodeljuju  medijima za, kako se navodi, praćenje rada gradskih organa, uprava, službi, javnih preduzeća i ustanova, te “aktivnosti nosilaca javnih funkcija i ovlašćenja”, a ne za profesionalnu produkciju i plasman informacija od javnog značaja za gradjane.

Za gradjane Niša  važnije su  objektivne informacije od značaja za njihov život, ma kakve one bile, od najčešće afirmativnog praćenja aktivnosti organa vlasti i funkcionera. U tom smislu oni imaju pravo da znaju i da li nadležne gradske institucije njihov novac dodeljuju medijima po dovoljno jasnim i korektnim pravilima, ili mimo njih.

U Nišu, 8. avgusta 2014. godine                                                                           Lokalni antikorupcijski forum

Koordinatorka Valentina Krstić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde