Naslovna Društvo Formirano Profesionalno udruženje novinara Srbije

Formirano Profesionalno udruženje novinara Srbije

0
PODELI

Novinari i medijski radnici iz više od 40 redakcija sa teritorije čitave Srbije, formirali su u Ćupriji Profesionalno udruženje novinara Srbije. Za predsednika Udruženja jednoglasno je izabrana novinarka televizije Studio B Jelena Vučićević.

Medijska reforma duboko je podelila srpsku medijsku scenu. Po mišljenju mnogih novinara iz brojnih redakcija, novinarska udruženja nisu zastupala na pravi način interes svih novinara. Posebno su nezadovoljni novinari lokalnih i regionalnih medija čiji su osnivači lokalne samouprave. Zato su novinari iz više od 40 medijskih kuća iz čitave Srbije odlučili da formiraju Profesionalno udruženje novinara Srbije. Na Osnivačkoj skupštini, nakon dogovora oko programa i ciljeva, usvojen je Statut, koji je usklađen sa pravilima Evropske federacije novinara. Odlučeno je da predsednik udruženja bude Jelena Vučićević, novinar Studia B. Izabrana je Uprava udruženja, izvršni i nadzorni odbor.

Cilj Profesionalnog udruženja novinara Srbije biće da pokuša da se izbori za ostvarivanje interesa pre svega lokalnih i regionalnih medija, koje u narednom periodu očekuju efekti nedavno usvojenih zakona. U skladu sa novim medijskim zakonima prelazi se na projektno finansiranje, a u tome će značajnu ulogu imati i novinarska udruženja.

Dogovoreno je da u narednih 90 dana u Boru bude održana nova skupština Profesionalnog udruženja novinara Srbije. Cilj novog udruženja je da uskoro bude punopravni clan Evropske federacije novinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde