Naslovna Društvo I niškom sudu nedostaje sudija

I niškom sudu nedostaje sudija

0
PODELI

Sudovima u Srbiji nedostaje oko 200 sudija, izjavio je predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević. I u Nišu je, kao i na nivou cele Srbije, evidentiran manjak sudija u Osnovnom sudu, potvrdila je za Nišku televiziju zamnica predsednika ove ustanove, Aleksandra Mojašević Krstić. Prema sistematizaciji, nedostaje bar 12 sudija, a fale i sudijski pomoćnici, kojih ima čak 18 manje nego što bi trebalo.

I niški Osnovni sud deli sudbinu ostalih u kojima je očigledan manjak sudija. Na nivou Srbije nedostaje njih 160, dok je u Nišu predviđeno da ih bude 80. Sada na posao u Osnovni sud dolazi samo šezdeset i šestoro. Nade se polažu u konkurs za desetoro novih sudija, koji je raspisan krajem jula.

I statistika pokazuje da su u prvih šest meseci ove godine sudije Osnovnog suda u Nišu bile zatrpane predmetima. To, prema rečima zamenice predsednika Osnovnog suda, loše utiče na kvalitet njihovog rada, a zbog prevelikog broja predmeta sudije često posao nose i kući.

Osnovni sud u Nišu je treći po veličini u Srbiji, a od 2010. godine, osim na gradskoj teritoriji, deluje i na području Doljevca, Gadžinog Hana i Svrljiga.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde