Naslovna Društvo Prvi avion sa niškog aerodroma već u novembru?

Prvi avion sa niškog aerodroma već u novembru?

0
PODELI

Sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ već u novembru mogao bi da poleti prvi avion niskobudžetne aviokompanije, izjavio je danas gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Posle pregovora koji su otpočeli pre više meseci i prvih razgovora koji su se završili odbijanjem Niša kao mogućeg mesta za prijem avio operatera, usledili su razgovori sa niskobudzetnim aviokompanijama i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, koji su doneli obrt situacije. 

Nakom višednevnih razgovora u Beogradu ministarka je posetila niški aerodrom, uverila se u sve ono o čemu je bilo reči i tom prilikom postignuta je saglasnost da domicilni aerodrom, u ovom slučaju beogradski, ne treba da bude centar „low cost“ kompanija, i da to može biti upravo niški „Konstantin Veliki“.

„Želimo da niški aerodrom, koji je u centru trougla Sofija-Skoplje- Beograd, ima dobru vezu prema Kosovu, prema zapadnoj Srbiji i da kao centar Jugoistočne Srbije u prvom trenutku postane i centar za letove niskobudzetnih aviokompanija, a u perspektivi i centar za kargo-kompanije. To bi moglo da se realizuje već tokom naredne godine“, rekao je gradonačelnik Niša Tanjugu.

Tokom posete niškom aerodromu, ministarka Mihajlović je najavila da bi taj aerodrom već u 2015. godini mogao da primi oko 40.000 putnika, dok bi 2016. godine taj broj mogao da dostigne i 100.000 na godišnjem nivou. Gradonačelnik Perišić potvrdio je da u niški aerodrom treba uložiti do septembra oko 1,5 miliona evra za tehničko opremanje, a do kraja sledeće godine to ulaganje bi moglo da dostigne ukupno 3 do 5 miliona evra.

„Još nije savim utvrđeno šta to treba da se uradi do septembra, ali za sada znamo da jeneophodno jedno vozilo i da je potrebno usklađivanje protokola za sletanje, dok će sistemi koji poboljšavaju očitavanje vidljivosti biti instalirani tokom naredne godine“, rekao je Perišić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde