Naslovna Ekonomija Novca za popravku aparata ima ali su zbog zakona o javnim nabavkama...

Novca za popravku aparata ima ali su zbog zakona o javnim nabavkama odgovornima u KC ruke vezane

0
PODELI

U niškom Kliničkom centru, od juče i zvanično ne radi nijedan aparat za zračnu terapiju. Jedini ispravan, od ukupno tri, zaposleni su morali da isključe zbog vlage. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, kritikovao je upravu KC zbog loše organizacije posla oko popravke. U ovoj zdravstvenoj ustanovi potvrđuju da novca za popravku aparata ima, ali kažu da su im zbog procedura i Zakona o javnim nabavkama ruke vezane.

Isključivanje jedinog ispravnog aparata za zračenje u niškom Kliničkom centru, koji će, iz bezbednosnih razloga, zbog vode i povećane vlage do ponedeljka biti van fukcije, čini se da je bila kap koja je prelila čašu u Ministarstvu zdravlja. Resorni ministar Lončar, i zvanično je uputio kritike upravi KC zbog loše organizacije oko popravke preostalih aparata, i naredio da do danas u podne, jedan od aparata bude popravljen.

U upravi Kliničkog centra potvrđuju da imaju para za popravku, ali da su im zbog zakona o javnim nabavkama ruke vezane. Tvrde da mesecima unazad prepiskama traže servis za dva aparata, sа specifikаcijаmа i cenаmа, а dа im iz servisа šalju kаtаloge sа novim аpаrаtimа, te da, zbog nepotpune dokumentacije, tender pada već dva puta. I pored svih problema i odugovlačenja, ističu da zakon mora da se poštuje.
Jedini izlaz iz ovog problema jeste model koji je Vlada primenila kada je bilo reči o javnim nabavkama za poplavljeni Obrenovac.
Kada je reč o apratu koji je zbog vlage i nebezbednih uslova trenutno isključen, u niškom KC tvrde da ni on ne može da bude u funkciji pre ponedeljka.

U upravi Kliničkog centra su pismenim dokazima demantovali tvrdnje da se nisu na vreme obratili Centralama servisera, ali su i pokazali dopise koje su slali resornom Ministarstvu.

U Nišu je na listi čekanja za zračnu terapiju trenutno oko 650 pacijenata, a prema najavama rukovodstva, već u ponedeljak će njih 130 koji su bili vraćeni iz bezbednosnih razloga, moći da prime svoju terapiju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde