Naslovna Sve vesti Niš SINOS i Koalicija ZUM: Favorizacija privatnih medija ugrožava javni interes  

SINOS i Koalicija ZUM: Favorizacija privatnih medija ugrožava javni interes  

0
PODELI

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima, čiji je član i Sindikat Studija B, apelovali su danas na poslanike da amandmanima utiču na promenu sadržine medijskih zakona i da predvide postojanje regionalnih i lokalnih javnih servisa.

U zajedničkom saopštenju oni se protive favorizaciji privatnih medija i smatraju da se na taj način ugrožava javni interes.

„Takođe apelujemo da se iz predloga Zakona o javnom informisanju izbaci sramna odredba da se, u slučaju da nema zainteresovanih kupaca, zaposlenima nude besplatne akcije“, ukazuje se u saopštenju.

Koalicija zaposlenih u medijima i Sindikat novinara Srbije naglašavaju da predloženi set medijskih zakona ne ispunjava eksplicitni zahtev Evropske unije koji se odnosi na transparentnost vlasništva u medijima. Prema njihovom stavu, zakon uopšte ne govori o velikim oglašivačima, sponzorima i zajmodavcima, a medije mogu registrovati i „of šor“ kompanije.

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima zaključuju da su predlozi medijskih zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Medijskom strategijom i evropskom praksom.

Nacinalni savet bugraske nacionalne manjine uputio je Narodnoj Skusptini stav tog saveta koji se odnosi na predlg zakona o informisanju i medijima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde