Naslovna Društvo Namirnice životinjskog porekla u Nišu potpuno ispravne

Namirnice životinjskog porekla u Nišu potpuno ispravne

0
PODELI

Svakog leta nanovo se postavlja pitanje da li s mesom jedemo i hormone i aditive. Sumnje na tu temu otklonio je direktor Veterinatskog instituta, dr Miloš Petrović, rekavši da su u Nišu i regionu namirnice životinjskog porekla potpuno ispravne. To je pokazala i akcija ispitivanja uzoraka iz mesara.

Da li je meso koje jedemo zaista bezbedno po naše zdravlje? U Veterinarskom institutu kažu da jeste, ali mnogi sumnjaju u ispravnost hrane. Ipak, niko od naših ispitanika nije imao loša iskustva sa hranom životinjskog porekla.

Svi proizvođači i prerađivači hrane su dužni da se pridržavaju hasaap sistema koji propisuje kvalitet i sigurnosne mere u proizvodnji i distribuciji. Ipak, odgovornost je najviše na proizvođačima, iako su kontrole redovne, kažu u Veterinarskom institutu.

Ni medikamenti kojima se leče životinje ne utiču na zdravlje ljudi jer proizvođači ne mogu da dobiju uverenje o zdravstvenom stanju životinje dokle god je lek prisutan u njihovom organizmu.

Proizvođači namirnica životinjskog porekla redovno šalju uzorke Institutu, a meso se kontroliše i na prodajnim mestima. Poslednja takva akcija sprovedena je pre mesec dana u mesarama, a rezultati su pokazali da je meso ispravno, dodaje Petrović. Meso se periodično testira i na hormone i teške metale na beogradskom Institutu za tehnologiju mesa, a po nalogu Uprave za pljoprivredu. Nišlije, kao ni stanovnici Jugoistične Srbije, mogu bezbrižno da uživaju u specijalitetima od mesa, uveravaju na Veterinarskom institutu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde