Naslovna Društvo Od početka godine 86 žrtava trgovine ljudima

Od početka godine 86 žrtava trgovine ljudima

0
PODELI

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a Srbije, Mitar Đurašković, izjavio je  da je od početka godine identifikovano 86 žrtava trgovine ljudima i da je dominantna bila radna eksploatacija.

„Od 86 žrtva, u 75 slučajeva  je bila u pitanju radna eksploatacija – građevinski radnici, a  u 11 seksualna eksploatacija, prinuda na prosjačanje, prinuda na brak“, rekao je Đurašković gostujući na RTS-u.

On je radnicima koji odlaze u inostranstvo na rad, posebno u zemlje gde nije potrebna viza, kao što je Rusija, poručio da poštuju propise te zemlje, da nabave radne viza pre odlaska i da provere agencije koje ih vode.

Govoreći o prijavama nestanka maloletnih lica, Đurašković kaže da je u najvećem broju slučajeva reč o bekstvu od kuće iz porodičnih razloga, zbog neslaganja roditelja da deca idi na odmor sa drugarima, zbog loših ocena.

„U 98 slučajeva se ovakvi nestanci završe srećno. I preostala dva odsto slučajeva su rasvetljena, ali se dešava da su deca van zemlje kod drugog roditelja…“, naglašava Đurašković.

On kaže da se slučaj nestanka petnaestogodišnje devojčice iz Subotice za sada ne može povezati sa trgovinom ljudima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde