Naslovna Društvo Svečano obeležena godišnjica susreta Barbarose i Nemanje

Svečano obeležena godišnjica susreta Barbarose i Nemanje

0
PODELI

Svečanom akademijom u Crkvi Svetog Pentelejmona obeležena su dva značajna jubileja – 900 godina od rođenja Svetog Simeona Mirotočivog I 825 godina od istorijskog susreta srpskog župana Stefana Nemanja i nemačkog cara Fridriha Prvog Barbarose. Akademiju su zajednički organizovali gradska opština Pantelej i Eparhija niška čiji su čelnici istakli da je veoma važno da se na ovaj način podsetimo na lik i delo sveca koji je mnogo uradio za srednjevekovnu srpsku državu i pravoslavlje.

Prema zapadnoevropskim spisima, na teritoriji današnje opštine Pantelej, u porti Pantelejske crkve, susrela su se dva moćna vladara, a taj susret protekao je u znaku sporazuma o međusobnoj saradnji i pomoći. Istoričari tvrde da je ovo prvi međunarodni sporazum koji je Srbija potpisala. S obzirom na to da Stefan Nemanja važi za jednog od utemeljivača srednjevekovne srpske države, veoma je važno da njegova dostignuća sačuvamo od zaborava, kaže predsednik GO Pantelej Srđan Savić.

Ovo je inače prvi put da se na ovakav način obeležavaju ovi jubileji, a predsednik skupštine opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da je cilj da akademije poput ove postanu tradicija.

Osim što se smatra utemeljivačem srpske države, Stefan Nemanja je kroz istoriju ostao upamćen i kao jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve koja ga slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog. Na njegova velika dela podsetio je Episkop Niški Jovan.

Inače, prema rečima istoričara, međunarodni sporazum koji je Srbija potpisala sa Nemačkom samo je jedan od dokumenata koji svedoči o slavnoj istoriji naše zemlje, evropskoj pripadnosti i važnoj geostrateškoj poziciji pod vođstvom župana Stefana Nemanje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde