Naslovna Kultura PODRŠKA OPŠTINE PALILULA OBELEŽAVANJU JUBLEJA

PODRŠKA OPŠTINE PALILULA OBELEŽAVANJU JUBLEJA

0
PODELI

Povodom organizovanja auto-safari ekspedicije pod nazivom „Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu” iobeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobađanja Niša u Drugom svetskom ratu, predsednik Gradske opštine Palilula u Nišu, Boban Džinić primio je Vlastu Stanojevića, predsednik “Safari” Kluba Niš. Ovom povodom razgovaralo se o programu i sadržaju maršrute ekspedicije i uključivanju opštine Palilula u realizaciji programa, koji se ostvaruje pod pokroviteljstvom Grada Niša i podršku Turističke organizacije Niš.

Na teritoriji opštine Palilula, na položajima Seličevice odvijale su se završne borbe u Prvom svetskom ratu za oslobođenje Niša. Prva srpska armija, pod komandom generala Petra Bojovića,10 oktobra1914.“izvršila je napad na planinu Seličevica. Posle vrlo jake borbe kod Niša, u kojoj su Austro-Nemci nekoliko puta preduzimali bezuspešne protivnapade, srpske su trupe zauzele Seličevicu” beleži general, Petar Pešić (Solunski front, Beograd 1921, str. 4956). U ovom ratu, vođenom od 1914 do 1918 godine, koji je odneo mnogo života i ekonomski razorio Srbiju, došlo je do najveće golgote srpske vojske i dela srpskog naroda koji se preko Albanije povlačio peške prema Grčkoj, odakle je, probijanjem “Solunskog fronta”, opret stigao u Srbiju. Iz ovog perioda u naselju Delijski vis Gradske opštine Palilula nalazi se i staro vojno groblje- svojevrsni Memorijalni park, gde su sahranjivani srpski vojnici iz Balkanskih ratova, iz Prvog Svetskog rata… Jedan deo ovog groblja je izdvojen i čini vojno groblje Britanskog Komonvelta, gde su sahranjeni britanski vojnici poginuli u Prvom Svetskom ratu, naglasio je predsednik opštine Palilula Boban Đžunić.

Po rečima Stanojevića sve je spremno za start ekspedicije. Kao što je i najavljeno, krenuće se na put u ponedeljak, 28.jula u 09:00 sati sa Trga “Kralja Milana”. Na ovaj pohod od 20 dana krenuće šest terenskih vozila od Niša, preko Kragujevca, Beograda, Šapca, Cera, Kolubare, Crne Gore, Albanije i Grčke, Makedonije do Srbije. Trasa je dugačka oko 3.500 kilometara. (D.V, EKOpolis)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde