Naslovna Društvo Istorijsko nasleđe Niša je ogromno, ali zahteva stručnu ocenu

Istorijsko nasleđe Niša je ogromno, ali zahteva stručnu ocenu

0
PODELI

Niš kao ratna prestonica uoči Prvog svetskog rata i doprinos dolaska Vlade razvoju gradskog i građanskog života, infrastrukture, navika i običaja lokalne zajednice, bila je tema tribine koju su organizovali gradski Media i Reform centar.Cilj jeste podizanje svesti o potrebi zaštite i očuvanja materijalnog i nematerijalnog nasleđa grada.

Od 26. jula 1914. do 16. oktobra 1915, Niš je bio ratna prestonica Srbije,čije je sedište sa Vladom,na čijem je čelu bio Nikola Pašić, i Ministarstvom inostranih dela,bilo u zgradi Banovine. Dolaskom vojske, po objavi Prvog svetskog rata, 28. jula, Niš od kasabe,koja je 30 godina ranije oslobodjenja od Turaka, poprima obrise evropskog grada koji dobija Pasterov zavod, kasarne, gimnaziju, škole, hitnu pomoć. Istorijsko nasleđe Niša je ogromno i zahteva stručnu ocenu, ali je na tom polju malo učinjeno.

Mladi istoričari,trebalo bi da se povežu sa svojim kolegama u inostranstvu,jer se obilje dokumenata o Nišu uoči Prvog svetskog rata, nalazi u arhivima van Srbije, kažu stručnjaci. Život i razvoj grada su kontirnuirani proceci,a njegova istorija ne bi trebalo da bude odvojena od njegovog kulturnog, društveno-političkog i svakodnevnog života.

Na tribinu su bili pozvani i predstavnici loklane samouprave, civilnog sektora, nauke, umetnosti i turizma, kako bi svojim znanjem i idejama podstakli dijalog i nove inicijative za razvoj građanske svesti i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Niša.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde