Naslovna Sve vesti Niš „Koalicija za Niš“: Potomci Janisa Janulisa bi trebalo da budu počasni građani...

„Koalicija za Niš“: Potomci Janisa Janulisa bi trebalo da budu počasni građani Niša

0
PODELI

Povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, udruženje „Koalicija za Niš“ pokrenulo je inicijativu da potomci Janisa Janulisa, koji je ustupio svoju zemlju na Krfu za pokop srpskih vojnika, postanu počasni građani Niša. Zbog velikog požrtvovanja za Srbe u Velikom ratu, Ledi Pedžet zaslužuje da jedna ulica u Nišu nosi njeno ime, dodaju u ovom udruženju.

Janis Janulis je ustupio svoju njivu u selu Agios Mateos na Krfu za pokop srpskih vojnika koji su preminuli povlačeći se pred neprijateljskim snagama u Prvom svetskom ratu. Kada su njihove mošti prenesene na ostrvo Vido, Janulis nije želeo da ikada više obrađuje zemlju pod kojom su vojnici počivali. Zbog toga, „Koalicija za Niš“ pokreće inicijativu da, nakon tačno 100 godina od početka rata, Janulisovi naslednici budu počasni građani Niša i GO Pantelej. Nišlije bi trebalo da odaju počast i Ledi Pedžet koja je još tokom Balkanskih ratova u Srbiji organizovala bolnice i brinula o vojnicima. Ona zaslužuje da jedna ulica u Nišu nosi njeno ime, smatraju u ovom udruženju.

Niški “Safari klub” će tokom ekspedicije „Putevima naše vojske“ obići i Krf, gde će uručiti poziv porodici Janulis da gostuje u Nišu, dadaju u ovom udruženju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde