Naslovna Društvo Klinika za kardiohirurgiju u Nišu počinje sa radom 1. oktobra

Klinika za kardiohirurgiju u Nišu počinje sa radom 1. oktobra

0
PODELI

Klinika za kardiohirirgiju u Nišu počinje sa radom 1. oktobra, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon razgovora sa gradonačelnikom Niša prof. dr Zoranom Perišićem i direktorom Kliničkog centra prof. dr Zoranom Radovanovićem. Osim toga, on je, ističe, posetio Niš i da bi se uverio kako protiče izgradnja novog Kliničkog centra. Tom prilikom je rekao da je došlo do šestomesečnog kašnjenja, jer su u projektnoj dokumentaciji postojali nedostaci. Ipak, dobio je uveravanja da je to ispravljeno i da gradilište nomalno funkcioniše.

Posle višegodišnjeg odlaganja, konačno je preciziran datum kada će Klinika za kardiohirurgiju primiti prve pacijente. Prema rečima ministra Lončara, to će biti 1. oktobar. Kako ističe, gotovo svi radovi u samoj zgradi su završeni i ostalo je da se uradi još samo parterno uređenje. On dodaje da je, zbog nedostatka kadra, dogovoreno da za početak operacije obavljaju kardiohirurzi iz Beograda, koji će istovremeno i obučavati niške kolege.

Republika je u izgradnju Klinike za kardiohirurgiju uložila oko pet miliona evra, ali je i grad pomogao sa ukupno 35 miliona dinara kako bi se brzo premostili problemi oko projektne dokumentacije i finansiralo parterno uređenje, što je bilo uslov za dobijanje drugih dozvola, kaže gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. To je, ističe, urađeno kako bi se prve operacije što pre obavile.

Direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović smatra da je 1. oktobar realan rok i da je otvaranje ove klinike od izuzetnog značaja s obzirom na to da niški Klinički centar pokriva teritoriju na kojoj živi oko 2.5 miliona ljudi.

S druge strane, ministar Lončar nije zadovoljan što radovi na novom Kliničkom centru, zbog nedostataka u projektnoj dokumentaciji, kasne šest meseci. Ipak, kako kaže, drago mu je što su radovi nastavljeni, ali je dogovoreno da Ministarstvo ima veću kontrolu kako bi se izbegli nepotrebni penali.

Novi Klinički centar trebalo bi da bude završen do kraja 2016. godine, a nadležni kažu da će se potruditi da šestomesečno kašnjenje ne ugrozi značajno nastavak radova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde