Naslovna Društvo Rad na Filozofskom otežan zbog nedostatka prostora, trećinu fakulteta još koristi PMF

Rad na Filozofskom otežan zbog nedostatka prostora, trećinu fakulteta još koristi PMF

0
PODELI

Uprkos tome što ima preko 3000 studenata i 20 departmana, Filozofski fakultet u Nišu ne može da koristu kompletnu zgradu, jer, kako kažu u rukovodstvu, gotovo trećinu zauzima odsek za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Iako su mnogo puta pokušali da reše ovaj problem, rešenje je izostalo, pa dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Makismović kaže da se rad ove visokoškolske ustanove svodi na improvizaciju.

Prema rečima dekana Filozofskog fakulteta prof. dr Gorana Maksimovića, problem je nastao pre 15 godina kada su se Prirodno-matematički fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja odvojili i dobili svoje zgrade. Međutim, u ugovoru o deobi je definisano da oprema za hemiju ostane na Filozofskom fakultetu dok se ne steknu uslovi da se ona prenese u zgradu PMF-a. S obzirom na to da rok nije određen, oprema je i dalje tu. Paradoks je, dodaje Maksimović, i to što on kao dekan, koji odgovara za zgradu čak nema ni pristup tim učionicama.

U upravi Filozofskog fakulteta smatraju da je PMF imao više nego dovoljno vremena da preseli opremu jer su oni, kako kažu, sa konkretnim aktivnostima krenuli tek 2011. godine, kada su zbog nedostatka prostora sami studenti Filozofskog protestvovali. Prodekan za finansije prof. dr Tatjana Paunović kaže da je prostor u odnosu na broj studenata neodgovarajući zbog čega imaju problema sa komisijom za ocenjivanje kvaliteta.

Do pre dve godine studenti su deo nastave slušali i na Elektronskom fakultetu. Međutim, u međuvremenu je preseljena oprema za hemiju iz tri učionice, što je donekle olakšalo nastavu. Ipak, pravljenje rasporeda je i dalje nemoguća misija, kažu u stručnoj službi.

S obzirom na to da jedva uspevaju da organizuju nastavu i ispite, za obavljanje pratećih poslova gotovo da nema mesta. Tako je izdavački centar, koji objavljuje 80 naslova godišnje smešten u prostor od 6 kvadrata, pa su kako kažu, većinu knjiga prinuđeni da čuvaju u podrumu i magacinu.

Iako je propisima predviđeno da fakultetska biblioteka ima 200 mesta, studentima je na raspolaganju 40. Kabinet još manje površine za novinarstvo i komunikologiju koristi 16 profesora, nastavnika i saradnika, dok isti broj zaposlenih u tehničkoj službi radi u 10 kvadrata. Sve to pokazuje da je zaista neophodno da im se prostor vrati. Povodom ovog problema kontaktirali smo i dekana Prirodno-matematičkog fakulteta koji nam je rekao da će pisani odgovor dostaviti narednih dana.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde