Naslovna Društvo Zgrada propada, stanarima vezane ruke

Zgrada propada, stanarima vezane ruke

0
PODELI

Banovinska zgrada na Sinđelićevom trgu, koja je pod zaštitom kao kulturno dobro, u lošem je stanju jer fasada otpada, krov prokišnjava a lift ne radi već više od 50 godina.

Stanari su pre više od godinu dana pokrenuli inicijativu da se ona obnovi, ali uz pomoć Grada jer nemaju dovoljno novca za skupu restauraciju.
Otpali delovi fasade, krov koji prokišnjava i lift koji ne radi još od 2. svetskog rata su realnost Banovinske zgrade. Stanari desetak stanova, koliko ih ima, pre više od godinu dana su pokrenuli inicijativu da se kulturno dobro grada koji je i njihov dom obnovi, ali uzalud. Spremni su i da delom finansiraju obnovu iako Sud zauzima polovinu zgrade. Fasada bi, međutim, morala da zadrži originalni izgled, a stubovi stari skoro 80 godina ne bi trebalo da služe kao oglasna tabla.

U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da su vlasnici stanova po zakonu dužni da finansiraju obnovu fasade i da su to skuplji radovi od uobičajenih jer se rade tradicionalnim tehnikama. Stotinak objekata u gradu je pod zaštitom zavoda a mnogi su u jako lošem stanju. Najkritičnija je stara zgrada Žandarmerije u Episkopskoj ulici gde se u jednom stanu obrušio plafon. Gradski većnik zadužen za sektor planiranja i izgradnje Srđan Vasković kaže da postoji način da se pomogne stanarima Banovinske zgrade, ali je potreban i novac i volja grada. Odlukom o održavanju gradskog građevinskog zemljišta inicijativu u ovom slučaju treba da pokrenu gradonačelnik ili načelnik resorne uprave. Pozicija u budžetu za obnovu fasada postoji ali postoje i prioriteti, dodaje Vasković. Kao moguće rešenje pominje i nadogradnju zgrade koja bi služila potrebama Suda, a finansiranje bi palo na Ministarstvo pravde.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde