Naslovna Društvo Zatvaranje Svratišta stvara probleme na duže staze

Zatvaranje Svratišta stvara probleme na duže staze

0
PODELI

Zbog nedostatka novca, Svratište za decu ulice u Nišu više ne radi. „Global fondacija“, koja je, između ostalih finansirala ovaj projekat, seli se na druga krizna područja. S obzirom na to da je Svratište bilo od velikog značaja za decu iz nefunkcionalnih porodica, postavlja se pitanje da li će Grad i drugi potencijalni donatori, finansijski omogućiti nastavak pružanja ovakve usluge.

Od 2009. kada je otvoreno, pa do 30. juna kada je prestalo sa radom, kroz niško Svratište je prošlo oko dvesta pedesetoro dece uzrasta od 10 do 18 godina, koja su zbog disfunkcionalnih porodičnih odnosa, prepušteni ulici i prosjačenju. S obzirom na to da više nema finansijera, a da sredstva za ove namene nisu predviđena lokalnim budžetom, ostalo je otvoreno pitanje da li bi Grad u ovom slučaju ipak na neki način mogao da pomogne.

Za rad Svratišta neophodna su tri miliona dinara godišnje, a najveća stavka jeste obezbeđivanje prostora, dodaje Aleksić. On ističe da pomoć Grada očekuje upravo u rešavanju tog problema, jer je za prvobitni prostor Svratište plaćalo zakup. Koordinator upozorava da bi prestanak rada ovakve ustanove, mogao doneti probleme na duže staze.

Dok je funkcionisalo, Svratište je dnevno primalo oko dvadesetoro dece koja su dobijala po jedan obrok i učestvovala u raznim igraonicama. Mogla su se služiti kompjuterima, a pored toga što su uključivana u obrazovni sistem, dobijala su i lekarsku i psihološku pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde