Naslovna Društvo PODRŠKA I SUSRET SA POLjOPRIVREDNICIMA

PODRŠKA I SUSRET SA POLjOPRIVREDNICIMA

0
PODELI

Predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić i načelnik Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Saša Stoiljković razgovarali su o načinu ostvarivanja Programa mera podrške u sprovođenju poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u opštini Palilula u cilju poboljšanja kvaliteta života i širenje ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima opštine u 2014. godini.

Dogovoreno je da se o ovom programu, koji obuhvata, Podsticajna sredstva, Beskamatni poljoprivredni kredit, Osiguranje proizvodnje, Podsticajna sredstva za priplodna grla, ulaganje u Atarske puteve i drugu infrastrukturu, Navodnjavanje, Izdavanje zemljišta, Protivgradnu zaštitu, Operativni plan zaštite od poplava, razgovara na zborovima građana koji će po utvrđenoj dinamici Saveta građana biti organizovani od 18-24.juna u naseljima na seoskom područiju opštine Palilula.

Na teritoriji opštine Palilula se nalazi 15 sela koja se naslanjaju na uži gradski deo (Lalinac, Krušce, Mramor, Mramorski potok, Novo Selo, Čokot, Donje Međurovo, Gornje Međurovo, Bubanj selo, Pasi Poljana, Donje Vlase, Gabrovac, Berbatovo, Vukmanovo, Suvi Do).

Ukupna poljoprivredna površina u Gradskoj opštini Palilula iznosi 7.395 ha. Od toga 6.648 ha su obradive površine a 747 ha su pašnjaci. „Strateškim planom razvoja“, kao primarni zadatak i prioritetnu aktivnost rukovodstvo ove opštine, ističe predsednik Boban Džunić, nevedena je i aktivnost na „oživljavanju“ sela od kojih se u budućnosti očekuje da budu osnova održivog razvoja opštine Palilula. 

Zahvaljujući našoj projektnoj aktivnosti uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, u protekle dve godine, na teritoriji Gradske opštine Palilula urađeni su atarski putevi ukupne dužine od oko 20 kilometara. Vrednost obavljenih radova, po rečima predsednika Džunića je oko četrnaest miliona dinara. 

Opština Palilula je jedna od retkih opština u Regionu koja ima jasne smernice i Strateški plan razvoja opštine-Akcioni plan, oročen do 2016.godine, kako bi inicijative i zahtevi građana opštine bile uspešno rešavane. 

Ovo je jako značajno za naša sela i naše poljoprivrednike jer znamo u kakvom se uslovima trenutno odvija poljoprivredna proizvodnja.

(EKOpolis, tekst i foto D.Vidojković)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde