Naslovna Društvo Zavod za urbanizam uskoro regionalna ustanova

Zavod za urbanizam uskoro regionalna ustanova

0
PODELI

Gradsko veće donelo je odluku da Zavod za urbanizam u Nišu postane regionalna ustanova kako bi sarađivala sa 12 opština iz Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Time bi se uspostavila mreža institucija koje bi mogle da koriste evropske fondove kako bi doprinele razvoju prostornog i urbanističkog planiranja, rekao je za NTV direktor Zavoda za urbanizam Ljubiša Mitić.

Unapređenje sistema planiaranja podrazumeva reformske aktivnosti, nov Zakon o planiranju i izgradnji u skladu sa evropskim standardima, kao i odluke na lokalnom nivou koje doprinose razvoju prostronog i urbanističkog planiranja. Gradsko veće u Nišu već je donelo odluku da Zavod za urbanizam postane regionalna ustanova kako bi se promenio sistem planiranja zarad bržeg razvoja grada, kaže za NTV direktor Zavoda Ljubiša Mitić.

Na nekoj od narednih sednica definisaće se mere preko kojih bi Zavod postao regionalna ustanova, kaže Mitić i dodaje da ima interesovanja da zaživi projekat Niš na termalnoj vodi, odnosno Lozni kalem, gde je predviđeno da na prostoru nadomak Niške banje budu izgrađeni objekti koji bi trebalo da unaprede privredu grada.

Mitić dodaje da se reformom Zakona o planiranju i izgradnji i prelazak Zavoda u regionalnu ustanovu očekuje do kraja godine što će omogućiti dolazak novih investicija i efikasniju realizaciju projekata.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde