Naslovna Društvo U srednjim školama 340 slobodnih mesta

U srednjim školama 340 slobodnih mesta

0
PODELI

U četiri niške gimnazije popunjena su sva mesta u junskom upisnom roku, kao i u Medicinskoj, Ekonomskoj, Turističkoj, Ugostiteljskoj i Pravno-poslovnoj školi – rekao je za Gradski Portal 018 Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave Grada, poručivši da je novi sistem polaganja završnog ispita praktično ukinuo mogućnost za korupciju.

Za avgustovski rok ostalo je 340 slobodnih mesta, a učenici će moći da se upišu samo na profile na kojima ima upražnjenih kapaciteta – dodaje načelnik i ističe da i ove godine ima više mesta u školama nego đaka.

Posle upisa koji je obavljen u petak, utisak je da su se osmaci ove godine više odlučivali za konkretna i atraktivnija zanimanja. Uprkos tome, slobodnih mesta nema u niškim gimnazijama. Međutim, popunjena je i Ekonomska, Turistička, Ugostiteljska i Pravno-poslovna škola. Trgovinsku će u avgustu moći da upiše 12 đaka, na smeru aranžera trgovine. Trgovinski tehničar nudi takođe 12 preostalih mesta, a smer trgovac – 16. Mašinska škola 15. maj ima 15 slobodnih mesta za drugi upisni rok i to na smeru mehaničara grejnih i rashladnih uređaja. U Školi mode i lepote ima slobodnih mesta na smerovima dizajner odeće i pedikir, manikir i muški frizer. U Prehrambeno-hemijskoj školi takođe nisu popunili kapacitete, pa će za prehrambenog tehničara moći da se prijavi još 6 svršenih osmaka. Na smeru tehničar zaštite životne sredine ima još 6 slobodnih mesta, a za tehničara za medicinsku i farmaceutsku tehnologiju moći će da konkuriše još dvadeset dvoje. Gimnazije u Nišu i dalje prednjače u interesovanju, uprkos opštem trendu koji pokazuje blagi pad – rekao je gostujući u emisiji ,,Pod lupom“ načelnik Školske uprave Živomir Jovanović.

Drugi upisni krug biće u avgustu, a za 18, 19. i 20. avgust planirano je polaganje završnog ispita za učenike koji su u junu bili sprečeni, najavio je Jovanović.

Novi sistem polaganja završnog ispita i upisa u srednje škole, praktično je onemogućio korupciju, tvrdi naš sagovornik.

Načelnik niške Školske uprave dodaje da su u poslednjih pet godina ,,nestala“ 184 odeljenja, odnosno – broj đaka je za toliko opao, što škole i nastavnike dovodi u nezavidan položaj, jer ne mogu da ispune fond. To je sistemski problem, koji svakako treba analizirati u narednom periodu, zaključuje načelnik Jovanović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde